Home » Ik heb last van een subdrop

Ik heb last van een subdrop

ik heb last van een subdrop

Deze blog is compleet herschreven omdat er veel dingen veranderd zijn in de tussentijd.

Als ik gespeeld heb, begint op de dag zelf of de dag erna mijn subdrop. Dit heb ik alleen als het heftig spel is geweest en/of impact play. Vaak is daar dagen van tevoren al een kick gevoel aan vooraf gegaan. Maar wat is een subdrop nu eigenlijk? Eigenlijk worden daarmee de ‘na-effecten’ van een spel bedoeld. Je hebt twee verschillende soorten subdrops: de mentale en de fysieke subdrop.

Wat is een subdrop?

Tijdens het spel komen endorfines en andere hormonen, zoals oxytocine en adrenaline, vrij. Je ervaart een emotionele high, waardoor je lichaam meer aankan en je ervaart een zorgeloos, vrij en goed gevoel. Zodra het spel eindigt, verdwijnt deze fijne stemming. De grootste kans om dit te ervaren is na een heftig en intens spel. Dit verschilt per persoon, want wat de ene heftig vindt, hoeft voor de ander niet zo te zijn.
Niet iedereen heeft last van een drop, maar met goede nazorg (aftercare) kan je soms de kans verkleinen en/of voorkomen dat je er een krijgt.
Een subdrop uit zich bij iedereen anders en het kan zelfs per keer verschillen. Zo zijn mijn drops nooit helemaal hetzelfde.

Bij een fysieke subdrop kun je last krijgen van tintelingen in je lichaam, vermoeidheid, koude ledematen, spierkrampen en een wiebelig gevoel.
Bij een mentale subdrop kunnen schuldgevoelens, angst, depressie of irritatie optreden. Soms ga je ook aan alles twijfelen. Een drop kan direct na het spel optreden, maar het kan ook pas na enkele uren, de volgende dag of zelfs pas een paar dagen later plaatsvinden. Een drop kan enkele dagen aanhouden omdat je lichaam de gebruikte stofjes weer in balans moet brengen.

Dit is een subdrop in het kort uitgelegd. Voor uitgebreidere informatie ga naar deze pagina van Samarium.

Waarom voel ik me zo verdrietig?

Toen ik pas met BDSM was begonnen voelde ik me elke keer verdrietig en rot na een spel. Ik snapte er niets van, want hoe kon ik me nu zo kut voelen als ik zo’n leuke date had gehad? Het maakte niet uit of ik nu met mijn beste vriend speelde of met een onbekende, elke keer na een spel voelde ik me rot. Het was ook een rare manier van rot voelen, ik kon het niet goed omschrijven waar ik nu mee zat. Ik wist wel dat ik me heel onstabiel voelde. Pas na een paar maanden kwam ik het begrip ‘subdrop’ tegen en de puzzelstukjes vielen op zijn plaats.

Hoe voelt een subdrop voor mij?

Een drop voelt voor mij als een depressie aan. Nog steeds weet ik niet goed hoe ik ermee moet dealen. Ik voel mezelf alleen, verdrietig, rot, vaak ook heel moe, onstabiel en gewoon blugh. Ergens overvalt dit gevoel me ook steeds, terwijl ik van tevoren weet dat ik een terugslag van het spel ga krijgen. Als ik het dezelfde dag krijg, ben ik teleurgesteld dat het de andere dag niet over is. Krijg ik de andere dag pas de drop, dan ben ik soort van verbaasd dat ik er nog één krijg omdat ik had gehoopt dat ik er goed vanaf zou komen. Het allerergste is nog, dit overkomt me dus keer op keer. Maar juist met teleurstelling voelt de drop heftiger aan, want dan baal ik extra.

Eigenlijk heb ik alleen een drop na intens spel of nadat ik heftige impact play heb gehad. Op de manier hoe ik date, gaat er vaak van tevoren een kick gevoel aan vooraf. Soms begint dit al dagen van tevoren. Hoe heftiger de kick gevoelens op de dagen van tevoren of op de dag zelf zijn, hoe meer kans ik maak op een crash. Als ik crash ga ik me ineens heel akelig voelen. Een keer werd ik heel duizelig, trillen en extreem rot. Ik moest naar huis autorijden en dat was nu ook niet heel veilig.
Bij minder heftig spel is de impact nadien ook veel kleiner of blijft uit. Ik heb vooral last van een mentale subdrop. Het fysieke gedeelte zit vooral bij mij in de moeheid die ik ervaar. Dan kan alles al te veel zijn.

Wat doe ik tegen een subdrop?

In begin wist ik niet goed wat ik het beste kon doen. Ik schreef een spelverslag in mijn dagboek ter verwerking ervan en ik had contact met andere mensen. Op dat moment wist ik nog niet dat contact met je Dom ook veel verschil zou maken. Mijn eerste Dom betrok ik er niet bij, want ik wist niet dat dit normaal was en ik wilde hem niet tot last zijn.

Nu ga ik altijd met ‘subdrop eten’ op pad. Ik neem standaard blauwe aquarius, chips, snoep en chocolate cookies mee. Meestal heb ik eigenlijk helemaal geen honger, maar ik dwing mezelf om wat suiker te eten. Of wat hartigs, net waar ik zin in heb.

Wat voor mij erg belangrijk is, is het contact nadien. Ik wil het spel kunnen nabespreken of horen dat ik het goed heb gedaan of dat het ook heftig was en dat een drop niet raar is. Is er geen contact, dan voel ik me alleen en extra rot. Eigenlijk is een normaal gesprek ook al goed. Zolang er maar wat van contact is. Vaak schrijf ik ook nog wel een verslag ter verwerking van het spel. En natuurlijk blijf ik met vrienden praten, het is fijn om je ervaring te kunnen delen. Al is dit wel op een andere manier dan vroeger. In begin was het vaak ‘is dit niet fout?’ of ‘kan dit wel?’. Nu vertel ik wat ik heb gedaan of hoe iets voelde. Ik hoef geen bevestiging meer te hebben van ze dat het oké is wat ik doe.
Ondanks dat ik elke keer een terugslag van een spel heb, weerhoudt het me niet om te spelen. Het spel brengt me meer op dan dat de drop me kost. Ik weet dat dit er nu eenmaal bij hoort.

Bronnen: 

https://www.samarium.nl/info/informatie/informatieve-stukken/subdrop/

https://bdsmenkink.nl/?p=1139

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?