BDSM: bondage en discipline
De links in dit artikel zijn affiliate links. Het houdt in dat als je via mijn link het product koop, ik een percentage van het aankoop bedrag ontvang.
Wat is BDSM nu precies? BDSM is een afkorting die staat voor Bondage en Discipline, Dominantie en Submissie en Sadisme en Masochisme. Misschien zeggen deze woorden je nog vrij weinig. Ik ga je in dit blog uitleggen waar ‘Bondage en Discipline’ voor staan. De andere begrippen zullen in de volgende blogs worden uitgelegd.
Verschillende BDSM-begrippen
Als je nog niks weet van BDSM is het handig om te weten wat bepaalde begrippen betekenen. Ik zal de belangrijkste begrippen voor dit blog benoemen. Dit zijn mijn definities, iemand anders kan er weer een iets andere betekenis aangeven.
- Dominant/Dominatrix (Dom/Domme): hij/zij is degene die bepaalt hoe het spel verloopt en waar de sub naar moet luisteren.
- submissive (sub): hij/zij is degene die de Dom of Domme moet gehoorzamen. Het is de onderdanige partij.
- D/s relatie: de relatie tussen een Dominant en een sub.
- Rigger: het is de persoon die de kunst van touwbondage beoefent.
- Rope bunny of rope bottom: degene die wordt vastgebonden door de rigger.
- Stopwoord: een woord die de sub kan gebruiken als het hem/haar te veel wordt. Wordt dit woord gebruikt, dan stopt het hele spel. Het stopwoord is in de BDSM-wereld heilig.
- Shibari: het is een Japanse vorm van bondage die met touwen wordt uitgeoefend. Iemand wordt op een kunstzinnige en erotische manier vastgebonden.
Wat is bondage?
Bij bondage beperk je de bewegingsvrijheid van de sub. Voor de Dom kan dit heel opwindend zijn omdat hij de totale controle heeft over de sub. Voor een sub kan het gevoel van machteloosheid en geen controle hebben opwindend zijn. Bondage kan je zo makkelijk en moeilijk maken als je zelf wil. Je kan iemand met simpele handboeien vastmaken of als je het lastiger wil maken met touwen. Iemand zijn bewegingsvrijheid kan je op verschillende manieren beperken. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van:
- Touwen
- Bondagetape
- Polsboeien
- Enkelboeien
- Straps voor onder je matras of deur waar je boeien aan vast kan klikken
Met touw kan je iemand heel simpel vastbinden aan bijvoorbeeld een stoel of iemand zijn polsen bij elkaar binden, al dan niet achter de rug. Sommige mensen vinden het leuk om iemand op een kunstzinnige manier met touw te knopen. Deze manier van bondage wordt ook wel shibari genoemd. Het is een bondage techniek uit Japan. Op de foto zie je een voorbeeld van shibari.
Veiligheid is belangrijk!
Veiligheid is altijd belangrijk, maar zeker ook met bondage. Zorg ervoor dat iemand in geval van nood snel los kan komen. Met touwen spelen is niet geheel zonder risico. Je hebt kans dat je zenuwen afknelt met het touw. Spreek daarom van tevoren af dat de ander het aangeeft als het gaat tintelen. Grijp je niet in? Dan is er kans op tijdelijke of permanente schade. Het is handig om een bondageschaar/ambulance schaar bij de hand te hebben waarmee je de touwen direct kan doorknippen als het nodig is.
Kijk uit met het vastbinden van kledingstukken zoals een stropdas of panty. Het lijkt simpel en veilig, maar juist die knoop kan onbedoeld strakgetrokken worden waardoor het moeilijk is los te krijgen. Het is veiliger om een setje polsboeien of handboeien te kopen. Wil je het niet al te serieus? Je kent vast wel de schattige fluffy handboeien.
Wat is discipline?
Discipline is het toepassen van straffen als een opdracht niet naar behoren wordt uitgevoerd of als er een regel wordt overtreden. Eigenlijk komt dit bij elk bdsm spel terug omdat de sub de Dominant hoort te gehoorzamen. Welke regels je hanteert, spreek je van tevoren met elkaar af. In iedere D/s relatie zal dit anders zijn. Een aantal voorbeelden van regels:
- Toestemming vragen om klaar te komen. Dit kan tijdens het spel zijn als voor masturbatie.
- Verplichte bedtijd
- Regels wat betreft gezond leven zoals ga een X aantal keren per week sporten of zet een X aantal stappen per dag.
- Geen slipje mogen dragen
- Geen oogcontact met je Dom mogen maken
- De Dom altijd met Meneer of Meester aanspreken
De Dom kan ook opdrachten aan de sub geven. Opdrachten kunnen heel variërend zijn en ze zullen ook per D/s relatie verschillen. Wordt een opdracht niet goed uitgevoerd, er wordt geklaagd bij de opdracht of de sub weigert de opdracht uit te voeren? Ook dan kan er straf volgen. Voorbeelden van opdrachten:
- Draag een buttplug een X aantal minuten/uren
- Maak een foto in je mooiste lingerie
- Zet op elke borst en schaamlip drie wasknijpers
- Masturbeer een X aantal minuten, maar je mag niet klaarkomen
- Schrijf op papier een bepaalde zin en maak een foto als je dit naakt voor je houdt
- Ga in een bepaalde houding staan
- Ga naar de winkel zonder een slipje onder je jurk of rok
Overtreedt de sub de regels? Dan volgt er een straf die de Dominant bedenkt en passend vindt. Je hebt een ‘funishment’ en een ‘punishment’. Een funishment is vaak een speelse straf die voor zowel de Dom als de sub leuk kan zijn. Het is een gespeelde straf en wordt bijvoorbeeld gegeven voor een minder serieuze overtreding. Bij een punishment is de straf vaak iets wat de sub niet leuk vindt. Wat voor de ene een straf is, hoeft voor de ander geen straf te zijn. Voorbeelden van een straf:
- Een X aantal slagen met een cane
- Geforceerd klaarkomen
- Edging, net stoppen voordat de sub klaarkomt en dit meerdere keren herhalen.
- Billenkoek krijgen
- Onder een koude douche moeten staan
- In de hoek staan
- Vernederd toegesproken worden
- Verplicht een buttplug dragen
- Strafregels schrijven
Natuurlijk wordt er bij een straf alsnog rekening gehouden met de harde grenzen van een sub. Een harde grens is iets wat de sub absoluut niet wil en waar ook niet over te onderhandelen valt. Heb je een naaldenfobie? Dan is waarschijnlijk het spelen met naalden een harde grens. Gaat een Dom wel over je harde grens of pusht je daarmee? Zie dat als een red flag.
Tot slot
Hopelijk heb je nu een beter beeld van het onderdeel bondage en discipline. Onthoud wel, geen één D/s relatie is hetzelfde waardoor het spel, straffen en opdrachten kunnen verschillen. In de volgende blog zal het gaan over dominantie en submissie.