Home » Stopwoorden of stopteken
Waarover wil je meer informatie?
Categorieën
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Stopwoorden of stopteken

Stopwoorden of stoptekens

Stopwoorden of stoptekens, ze zijn misschien niet het meest sexy detail bij BDSM maar ze zijn onmisbaar om vervelende situaties te voorkomen! Er wordt namelijk vaak gedacht dat je bij BDSM tot het uiterste gaat en er geen grenzen bestaan. Maar niks is minder waar! Bij BDSM gaat het juist om het respecteren van elkaar en binnen elkaars grenzen blijven. Het is daarom absoluut een must om vooraf een stopwoord of een stopteken af te spreken. 

Voordelen

Door een stopwoord of een stopteken te gebruiken, kun je aan de ander duidelijk maken dat iets te ver gaat of een bepaalde situatie te oncomfortabel wordt. Dit zorgt ervoor dat je als sub de controle volledig uit handen kunt geven en de dom hoeft niet bang te zijn dat hij of zij de grens overschrijdt van de ander. Hierdoor ervaren jullie beide meer vrijheid en comfort tijdens het spel!

Zachte en harde grenzen

In BDSM zijn er zachte en harde grenzen. Zachte grenzen zijn dingen die je liever niet doet, maar misschien wel met de juiste communicatie. Harde grenzen zijn absoluut en mogen door de dom niet overschreden worden. Het is belangrijk om deze grenzen van tevoren te bespreken zodat er geen misvattingen kunnen ontstaan. Een handige tool hiervoor is het invullen van een checklist zoals deze: https://www.samarium.nl/info/informatie/checklist/

Veranderingen in grenzen

Onze voorkeuren en grenzen kunnen van dag tot dag en zelfs van uur tot uur veranderen. Wat je de ene keer lekker vindt, kan op een ander moment te intens of zelfs ongemakkelijk zijn. Hier hoef je je ook helemaal niet over te schamen, het is volkomen normaal om nee te zeggen! Daarom is het gebruik van stopwoorden ook zo belangrijk. Op deze manier kun je er binnen je eigen kaders voor zorgen dat het spel voor beide fijn verloopt. 

Voorbeelden voor stopwoorden of stoptekens

Bij het kiezen van een stopwoord of een stopteken, kun je het het beste simpel houden. Het is ook aan te raden om zowel een stopwoord als een stopteken te kiezen. Wanneer iemand een knevel in zijn mond heeft of met het hoofd in een kussen ligt, kan diegene namelijk moeilijker woorden uitspreken. 

Voorbeelden van veelgebruikte stopwoorden zijn bijvoorbeeld spekje of circus. De kans is groot dat je deze woorden waarschijnlijk niet per ongeluk tijdens het spel zegt. Je kunt ook met elkaar afspreken dat je gewoon stop zegt als stopwoord.

Als stopteken kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een handgebaar zoals het klassieke gebaar voor stop. Ook wordt vaak gebruik gemaakt van nee schudden met het hoofd, een duim omlaag of bepaalde vingers opsteken. Je kunt ook kiezen voor de tap-out waarbij je duidelijk op de vloer of muur tikt om aan te geven dat je grens is bereikt. 

Stoplichtsysteem

Het stoplichtsysteem wordt ook veelgebruikt om aan te geven dat een grens (bijna) is bereikt. Het systeem gaat uit van:
Rood = Direct stoppen
Oranje = Afremmen of zachter
Groen = Doorgaan of harder

Gastblogger: Demi de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inhoudsopgave

Zoek je iets?