Home » Hoe begin ik met BDSM deel 1: praat met elkaar
Waarover wil je meer informatie?
Categorieën
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Hoe begin ik met BDSM deel 1: praat met elkaar

Als je wil beginnen met BDSM start je door een goed gesprek te voeren. Praat met elkaar over je verlangens, verwachtingen, wensen en grenzen. Communicatie en vertrouwen zijn de belangrijkste bouwstenen van een D/s dynamiek. Wanneer dit ontbreekt kan er geen veilige relatie ontstaan en is er grotere kans op schade, zowel psychisch als fysiek. Alles valt en staat met communicatie. Door veel te praten bouw je een band op met elkaar waardoor het vertrouwen toeneemt. Dit werkt ook weer door in het spel. Je kan dieper en intenser met iemand spelen. Het is vaak heel makkelijk om het over seks te hebben en daarin te blijven hangen. Praat over meer dan alleen BDSM en seks. Een Dom en een sub die elkaars communicatiestijl buiten de slaapkamer kennen, kennen deze binnen de slaapkamer ook beter. Dit blog is geschreven vanuit het oogpunt van een sub. Natuurlijk gelden de dingen ook de andere kant op. Ook een Dominant heeft harde en zachte grenzen.

hoe begin ik met bdsm praat met elkaar

Het eerste gesprek tussen Dominant en submissive

Laten we ervan uitgaan dat je elkaar al een beetje kent op vanilla gebied, maar het nog niet over BDSM-zaken hebt gehad. Wat bespreek je dan in zo’n eerste gesprek? Ik kan daar geen eenduidig antwoord op geven. Het zal voor ieder persoon anders zijn, want niet iedereen vindt hetzelfde belangrijk en het verschilt per situatie en persoon. Met een ervaren sub, zal de Dominant een ander gesprek voeren dan met iemand die net start. Al zijn er volgens mij wel een aantal dingen die in elk gesprek terugkomen, zoals: 

Wat verwacht je?
Wat wil je absoluut niet? 

 • Wat verwacht je?
 • Wat wil je absoluut niet?
 • Wat zijn je verlangens en wensen?
 • Waar ben je naar op zoek?
 • Wat zijn je kinks?
 • Heb je triggers?
 • Zijn er dingen waar de ander rekening mee moet houden?
 • Harde grenzen
 • Zachte grenzen
 • Stopwoorden
 • Fysieke of emotionele beperkingen

Het belangrijkste is dat je open en eerlijk durft te zijn. Er bestaan geen foute antwoorden, het zijn jouw voorkeuren, verlangens, grenzen en die kunnen per persoon verschillen. 

Wat zijn harde grenzen? 

In de vorige alinea heb ik het al genoemd dat in een eerste gesprek harde grenzen bespreken belangrijk is. Wat zijn harde grenzen nu precies? Het zijn dingen die de ander absoluut niet wil. Daar valt ook niet over te onderhandelen en het is ook niet de bedoeling dat de ander gepusht wordt om die dingen toch te doen. Mijn harde grenzen zijn bijvoorbeeld: 

 • Naalden
 • Bloed
 • Poep
 • Rimmen
 • Permanente schade
 • Negatieve dingen over mijn lichaam

Iedereen heeft andere harde grenzen. Sommigen hebben misschien het woord ‘slet’ als harde grens of willen bijvoorbeeld niet vernederd worden of geen facials. 

Wat zijn zachte grenzen? 

De definitie van zachte grenzen kan soms per persoon een beetje verschillen. Wat ik onder zachte grenzen versta zijn dingen die ik misschien ooit wel eens wil doen, maar nu nog niet aan toe ben. Of die ik nu niet direct durf. Het kunnen ook dingen zijn die ik niet leuk vind, maar wel voor mijn Dom wil doen. Over zachte grenzen valt te onderhandelen en wie weet wil je het onder bepaalde voorwaarden of bij genoeg vertrouwen opeens wel doen. Bij mij mag er ook met de zachte grenzen worden gespeeld, ze mogen een beetje gepusht worden. Het zijn vaak dingen die ik wel wil, maar niet durf. Ik vind het leuk om grenzen te verkennen en soms er een beetje overheen te gaan. Nu wil ik hiermee niet zeggen dat dit het verstandigste is om te doen. Het is per persoon en situatie anders hoe je met zachte grenzen omgaat. De band tussen de Dom en sub zal veel bepalend zijn. Wat bij mij bijvoorbeeld onder zachte grenzen vallen zijn: 

 • Ball gags
 • Kuisheidsgordel
 • Electro play

Spreek stopwoorden af

Normaal is nee, gewoon nee en dan stopt alles. In de BDSM-wereld is nee, niet altijd nee. Afhankelijk van wat je afspreekt natuurlijk. Als je begint met BDSM of je kent elkaar nog niet zo lang is het vaak slim om ‘nee’ gewoon ‘nee’ te laten betekenen. Ondanks dat kan je alsnog stopwoorden afspreken en met het stoplichtmodel spelen. Stel je spreekt met elkaar af dat ‘nee’ geen stoppen betekent is het verstandig om een stopwoord te kiezen om het spel meteen te kunnen stoppen. Het is voor de Dominant soms lastig in te schatten of het nu een gemeende ‘nee’ is of een ‘nee’ die bij het spel hoort. Kies een woord wat je goed kan onthouden en wat je niet snel vergeet. 

Je kan ook spelen met de stoplichtmethode. Dan gebruik je de woorden: rood, oranje en groen. Elke kleur betekent wat anders. De Dominant kan deze methode ook gebruiken om tijdens het spel te checken hoe het gaat. Wat de exacte betekenis van een kleur is, dat spreek je samen af. Ik speel zelf ook met de stoplichtmethode en voor mij houdt dit het volgende in: 

 • Rood = stoppen
 • Oranje = rustig aan doen
 • Groen = alles gaat goed

Luister altijd als er een stopwoord wordt gezegd. De sub moet erop kunnen vertrouwen dat het spel met één woord beëindigd kan worden. 

Als je niet kan praten, spreek een stopsignaal af 

Het kan voorkomen dat je niet kan praten tijdens het spel, dus is het belangrijk om een stopsignaal af te spreken. Stel je bent aan het deepthroaten en je hebt lucht nodig, dan kan je afspreken dat je drie keer tikt op het been van de ander. Of als je een ball gag in hebt dat je iets laat vallen of een bepaald gebaar maakt met je hand. 

Wat zijn sublijsten? 

Als je begint met BDSM weet je nog niet altijd wat je aanspreekt, wat je wil proberen, wat lijkt je spannend of wat wil je juist totaal niet? Je weet nog niet altijd wat de mogelijkheden zijn. Een sublijst kan je een richting geven. Sommige mensen vinden sublijsten helemaal niets en anderen vinden ze wel handig om te gebruiken. Het zijn lijsten waar heel veel activiteiten opstaan waar je een cijfer aan kan geven. Een sublijst kan niet als vervanger van een gesprek worden gebruikt, maar het kan wel een opening voor een gesprek zijn. Ik heb er zelf één ingevuld aan begin, aantal maanden later en laatst nog één. Het is grappig hoeveel dingen van harde grenzen naar dingen zijn gegaan die ik nu leuk vind of wil proberen. In het begin vond ik alles best intimiderend en wist ik ook niet altijd wat ik mezelf erbij moest voorstellen. Benieuwd naar zo’n lijst? Samarium heeft een duidelijke sublijst.

Hoe begin ik met BDSM deel 2: BDSM-speeltjes

Na het praten, komt natuurlijk de speeldate zelf. Daarom gaat het volgende deel over huis-tuin-keuken materialen die je kan gebruiken en verschillende speeltjes die leuk zijn om mee te beginnen. Omdat er ook speeltjes bij zitten waarmee je kan slaan, gaat er ook een stukje over veilige plekken op het lichaam om te slaan. Lees hier ‘Hoe begin ik met BDSM deel 2: BDSM-speeltjes‘.

Wil je meer informatie over BDSM? Ik heb ook nog drie artikelen geschreven om de afkorting BDSM uit te leggen. Ze gaan over: 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inhoudsopgave

Zoek je iets?